Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı
Gaziantep’in Nurdağı ilçesine koordinatör olarak atanan Vali Osman Bilgin, ilçedeki koordinasyon merkezinde yaptığı açıklamada, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Nurdağı’ndaki depremde 2 bin 500’e yakın kişinin hayatını kaybettiğini belirten Bilgin, şöyle konuştu: “İlçemizde 342 enkaz vardı. Şu an itibariyle 342 enkazın tamamında çalışmalar tamamlandı.”söz konusu.
Bilgin, ilçede aralarında Malezya, Kanada, İspanya, Kazakistan ve Hollanda’dan arama kurtarma ekiplerinin de bulunduğu yaklaşık 1900 kişinin çalıştığını bildirdi. Burada devlet ve milletle, yurt dışından gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte arama kurtarma çalışmaları yürütüldü ve bu kurtarma çalışmaları sonuç verdi.”dedi.
“Vatandaşlarımızı soğuktan koruduk”
Prestiji sayesinde çadır ihtiyaçlarımız planladığımız gibi gidiyor. Dokuz bine yakın çadır kurduk. Vatandaşlarımızı soğuktan muhakkak bir nebze de olsa kurtardık. Çadırların soba montajı, elektrik bağlantısı, köylerin aydınlatması dahil hepsini tamamladık. Kısacası vatandaşlarımızı soğuktan koruduk. Odundan kömür sobasına kadar her şeyi sağladık.
kalıcı konutlar
İlçede 28 mutfağın bulunduğunu ve günlük 75-80 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitede olduğunu kaydeden Alım, ilk konutun temelinin bu ayın 27’sinde atılacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Buraya yapılacak konut sayısı yaklaşık 12-13 bin. Bu çok büyük bir rakam ve aynı zamanda buradaki evlerin yaklaşık yüzde 50’si ağır hasarlı ya da yıkılacak seviyede. Orta ve az hasarlı binaları yüzde 30 olarak düşündüğümüzde, hasarsız dediğimiz binalar yüzde 20. Yani orana baktığımızda bazı köylerimizin neredeyse yüzde 50’sinin hızla yıkılması çok büyük bir oran.
“Vatandaşlarımızı kurtarmak bizim için çok önemliydi”
Alım, bir gazetecinin arama kurtarma çalışmalarında hafriyat makinesi kullandığını hatırlatması üzerine şunları söyledi:
Bu sarsıntının en güçlü kısmı enkaz kaldırma kısmıdır. Şimdi enkaz kaldırmada ilk üç gün burada telefonlardaydık o yüzden yoğunluktan işe gidip gelmede sıkıntılar yaşandı. Bazı makine operatörleri bulamadığımız için bir ekskavatöre bindim ve bir enkazın kaldırılmasına eşlik ettim. Bu çok değerli. Çünkü orada bir vatandaşı kurtarmak ve hayatını güvence altına almak bizim için çok değerliydi. Buradaki herkesle bu iş birliğini kullandığımız için daha önce bu makine ile tecrübem olduğu için bu tarz işler yaptık.
“Hepimiz mal varlığının yüzde 10’unu bu süreç için bağışlıyoruz”
Bilgin, facianın normal olmadığını belirtti. “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Türkiye Cumhuriyeti halkına söylüyorum. Hepimizin mal varlığının yüzde 10’unu bu süreç için bağışlasın diyorum. Bakın bunu yaparsak örnek veriyorum. Aksi halde bu süreçte çok büyük maliyetlere katlanmak zorunda kalacağız.”söz konusu.
Bu depremin unutulmaması için ilçeye müze yapılacağını kaydeden Alım, şöyle konuştu: Burada bir deprem müzesi alanı oluşturuyoruz. Bu, insanımızın geçmişle gelecek arasında köprü kurması açısından önemli bir konu” dedi.sözünü kullandı.